Lennot  Hotellit  Autovuokraus  Laivat  Seuramatkat  Matkatoimisto
 
 
 
 
 
 
 

 




 UUTISHAKU
  Hakusana:
 
  Uutiset ajalta:
  -
 
   
 
 Mediatiedot
 Information in English
 


Kastilia-León - kulinaarisen tarjonnan ja viinikulttuuriin runsauden sarvi 03.07.2018
Jamon iberico - kinkunleikkaaminen on viety taiteen tasolle

Kastilia-Le√≥nissa yliopistokaupunki Salamancan keskustassa c/ Rua Antigua 5:ssa ravintola Corte y Catassa tapaan kinkunk√§sittelyn ja ‚Äďleikkaamisen maan mestarin Anselmo P√©rezin. H√§n tiet√§√§ ilmakuivatuin kinkun asiasta, valmistamisesta, leikkaamisesta, tarjolle asettelusta ja maistelusta kaiken tiet√§misen arvoisen.

Ilmakuivatun kinkun, perusversiossa jamon serrano, mutta laadukkaampana ja pitempään kypsytettynä jamon iberico leikkaus, corte on viety taiteen tasolle, jossa myös todella kilpaillaan. Arvostelulajin kriteereinä ovat kaikkinainen puhtaus, hygienia, jopa leikkaajan asu, cata eli kuivatun kinkun tuoreuden, laadun ja maun aistinvarainen tarkistaminen luisella naskalilla, tarjolle asettelun esteettisyys ja eleganttius sekä innovatiivisuus. Ilmakuivattu kinkku ja kypsytty juusto ovat hyvin tyypillisiä ja keskeisiä alkuruokia, myös tapaksina eli pikkupaloina viini- tai olutlasillisen kera. Eikä paras jamon iberico, pata negra eli mustajalka -nimellä kutsuttu tai bellota eli tammenterhoilla ruokitun possun kinkku ole mitään halpaa ruokaa. Parhaimman laatukinkun kilohinta voi nousta jopa reilusti yli 100 euron. Paleta eli possun etulapa on kinkkua edullisempaa.

Jamon serrano tai iberico eli ilmakuivattu kinkku on oiva esimerkki siitä, miten alkuaan arkiruoasta ja sen säilyvyysmetodista on brändätty huipputuote. Tästä voisi ottaa oppia muuallakin tyypillisten perinneruokien arvostamisessa. Kinkulla on suuri suosio kypsytetyn, vahvan juuston ja leipäpalan sekä viini- tai olutlasillisen kera tarjoiltuna laajalti espanjalaisissa ruokapöydissä sekä usein myös erilaisten tilaisuuksien tapas- eli cocktailpalana tai alkuruokana.

Kastilia-Le√≥n on tietenkin my√∂s Espanjan oivallista viinialuetta, jossa ilman muuta kuuluu tutustua paikallisiin viineihin. T√§√§ll√§ kasvatetaan mm. verdejo- ja tempranillo -ryp√§lelajikkeita sek√§ meill√§ hieman v√§hemm√§n tunnettua prieto picudo ‚Äďryp√§lett√§, josta saadaan aromikasta Tierra de Le√≥n DO ‚Äďpunaviini√§. Kannattaa ehdottomasti maistaa, kun matkustaa Kastilia-Le√≥nissa, vaikkapa jamon & queso ‚Äďtapasten kyytipoikana. (EH)




3 SEURAAVAA UUTISTA:

Kastilia-León - kulinaarisen tarjonnan ja viinikulttuuriin runsauden sarvi 03.07.2018
Jamon iberico - kinkunleikkaaminen on viety taiteen tasolle

Uusi Original Sokos Hotel Kupittaa avautuu 2020 29.06.2018
Turun alueella käynnissä useita hotellihankkeita

Muutoksia Helsinki-Vantaalla: lentoaseman taksiliikenne neljälle kaistalle 29.06.2018
Ravintolat Ajisen Ramen, Jamie’s Deli ja Moomin Cafe tulossa